Arnhem, Velp, Oosterbeek, Elst, Huissen, Zevenaar

harp, harples, harpiste, festival

muziek, achtergrondmuziek, wereldmuziek, ouderen, zorg

hospice, concert, receptie, uitvaart, workshop

Yoga & meditatie

 Yoga met harp

 

Tijdens de yoga les begeleiden de zachte klanken van de harp de ademhaling en de flow van de houdingen. Door een meditatieve manier van spelen worden de bewegingen ondersteund.

De deelnemer kan zich  laten meevoeren op de warme klanken van de harp. De hektiek van de dag van zich af laten glijden, naar binnen keren, resonantie voelen, aandacht voor adem en lichaam.

De yoga docent leidt de les, Arpalisa volgt de beweging met muzikale improvisaties met invloeden van Keltische, Arabische en Indiase muziek. Tot slot een extra lange eindontspanning met muziek en stilte.

 

“De muziek hielp me om me te focussen op de houding”

“De harp tijdens de meditatie was heerlijk, echt een bijzondere ervaring”

“Ik voelde de harp in mijn hele lichaam resoneren”

“Het was een cadeau aan mezelf”

"Ik kon stilte voelen terwijl je speelde, zo mooi"

Tai Chi met harp

 

Bij het voorbereiden van een les Tai Chi stem ik het thema af met de docent.

Dit brengt een sfeer met zich mee, daarop kies ik de modus en melodieën.

We nemen van te voren de opbouw van de les door. Opwaartse bewegingen, circulaire bewegingen en buigingen worden door klankbeweging ondersteund. Hoog en laag.

Tijdens de meditatie wordt de toonsoort en het bijpassen element gekozen van het seizoen. Ik ga hierbij uit van de Chinese elementen. Ook laat ik me inspireren door de omgeving, het weer, de sfeer van de dag en de tijd van het jaar. De lessen Tai Chi worden deels voorbereid en deels intuïtief gespeeld op de harp.

 

“op de bewegingen van de harpmuziek ging ik als vanzelf een Tai-Chi serie doen”

“de muziek is een natuurlijke aanvulling op de Tai-Chi”

 

Muzikale meditatie

 

Een muzikale meditatie is opgebouwd uit de verschillende modi (gebaseerd op kerktoonladders) aangevuld met sferen van de verschillende werelddelen. Er wordt niet tot nauwelijks gepraat, tenzij ik een geleide meditatie begeleid op harp.

De deelnemers kunnen zitten of op een yogamat liggen luisteren.

Ik bouw de sessie op volgens bepaalde principes van de harp therapie, aangevuld met mijn intuïtie en observatievermogen.

De start is aardend. Dan speel uit vanuit de Keltische cirkel een ronde langs onze gemoedstoestanden: vanuit ons gevoel naar een stille, naar binnen gerichte diepe rust en dan langzaam naar een lichte, meer naar buiten gerichte toestand. Tussendoor reizen we via de Balkan naar het Midden Oosten en richting Azië. Met weinig noten kan de karakteristieke klankkleur van een regio gespeeld worden. Soms komt er een Afrikaans kora ritme in, een repetitief ritmisch patroon als een soort minimal-music en als er animo is, steken we de oceaan over voor warme Latijns Amerikaanse muziek, naar de zwoele mineur van een milonga of Havanera. Dan sluiten we de meditatie af en kunnen desgewenst wat na praten.

 

“de muzikale reis werkte heel ontspannend,
de muziek nam me mee en ik zag allerlei landschappen voor me”

 

 

   