Arnhem, Velp, Oosterbeek, Elst, Huissen, Zevenaar

harp, harples, harpiste, festival

muziek, achtergrondmuziek, wereldmuziek, ouderen, zorg

hospice, concert, receptie, uitvaart, workshop

Individuele sessie

De meest directe vorm van harptherapie is via fysiek contact met het instrument. De ontvanger zit met de voeten, handen of rug en achterhoofd tegen de harp. Zo maakt ze met haar lichaam contact en komt de trilling direct over.

 

De Russische harpist en klanktherapeut Alizbar heeft me deze techniek geleerd. De resonantie van de harp voel je direct. Via de ruggegraat lopen de zenuwbanen die met de organen in verbinding staan. De harp muziek laat energie stromen en helpt blokkades op te heffen. Een heerlijk klankenbad.

 

Hoe verloop teen sessie? Ik zoek naar de toon die het fijnste voelt en stem dan de harp in de gekozen toonsoort. Dan begin ik te spelen met de geselecteerde noten; een duidelijke rustige bas-lijn volgend met een speelse rechterhand. Ik stel me open voor ritme en melodie. Ik observeer de lichaamstaal en ademhaling van de ontvanger. Meestal zie ik de adem dieper worden. Klank stroomt, noten en ritme komen als vanzelf.

 

Na verloop van tijd zijn alle tonen van de toonladder geïntegreerd en speel ik vrij. De sessie eindigt met een opwaartse sequentie van noten, over de hele harp, en weer heen en terug. Nu kan ik alle noten spelen zonder weerstand. Zachtjes is de weg geopend voor de minder prettige vibratie, blokkades zijn weg. Ik eindig voorzichtig, vrolijk, helder. Dan is het stil. Ik wacht tot de persoon weer tot zichzelf komt, omdraait, en vertelt hoe het is geweest.

 

"ik voelde de muziek stromen, het gaf diepe ontspanning"

 

"ik voel me helemaal opgeladen en pijnloos"

 

 

   