Arnhem, Velp, Oosterbeek, Elst, Huissen, Zevenaar

harp, harples, harpiste, festival

muziek, achtergrondmuziek, wereldmuziek, ouderen, zorg

hospice, concert, receptie, uitvaart, workshop

Dagboek

 

 

In de film

Brr wat een spannende dag was dat. OP 12 nvember was de premiere van de nieuwe film "Music & Mind" van Pim Giel en stichting Happy Motion. Een film boordevol mooie mensen die laten zien wat muziek met hun doet, in al hun kwetsbaarheid.

Pim filmde mijn werk op de IC en we mochten ook bij Neonatologie spelen voor te vroeg geboren babies. Ontroerend mooie ervaring, voor moeder en kind, verpleging en de harpiste. Gister op het grote doek, op de rode loper, wat bijzonder.  

De premiere van de film tijdens het Miracles of Music Congres resoneert nog na... wat een bijzondere, ontroerende, heftige, directe en mooie film. Een enorm pleidooi om muziek overal in de zorg een structurele en professionele plek te geven. Eigenlijk net zoals vroeger, want de Ottomanen werkten met muziek in hun klinieken, Pythagoras pleitte voor muziek, voeding, beweging voor een goede gezondheid van lichaam, geest en ziel. De Chinezen, Kelten, Sjamanen, Afrikaanse genezers, iedereen wist het. Kruiden, Muziek, Aandacht, helen de mens. 
En zoals Pim en Professor Jekel zo mooi zeggen: laten we on sterk blijven maken voor het promoten van MuZiekenhuizen. 
Dankjewel Pim dat ik mijn verhaal mocht delen in jouw film en dankjewel Lorette Gijsbers dat je me hiervoor hebt voorgedragen. Wordt vervolgd!

meer info: Klik hier

 

 

Op de Intensive Care

Sinds kort werk ik mee aan MuzIC,  project voor live muziek op de Intensive Care, georganiseerd door FCIC (Family Centered Intensive Care). Indrukwekkend en mooi werk om te doen. Er is heel wat publiciteit, zie hier een mooi artikel in Trouw:  Klik Hier  

Mijn blog over de eerste keer met de harp op de IC is hier te lezen: Klik hier  

  

Twinkeling

Meestal is het stil op deze verdieping als ik kom, de sessie verloopt rustig. Maar vandaag gaat het anders. De activiteitenbegeleidster loopt een dagje mee. Dat geeft ons de mogelijkheid om nog meer interactief te werken. Terwijl ik speel, kan zij dichtbij de mensen zijn, samen reageren op de muziek. Een knuffel, meewiegen, zingen, of... dansen. De dochter en schoonzoon van mevrouw van H. komen net binnen als ik "la Paloma" inzet. De Ab'er was net met een dame in rolstoel aan het zwieren door de ruimte, ze beweegt haar armen swingend mee. Je kan zien dat ze aan stijldansen heeft gedaan.

Of moeder kan dansen? Nou en of! Schoonzoon nodigt schoonma uit en daar gaan ze, met zekere stappen wordt de tango gedanst. De dochter geniet van het tafereel en pakt snel de rolstoel van meneer S. vast. En ja hoor, de meestal zo stille woonkamer is veranderd in de balzaal.

De medewerkers kijken met verbazing toe. Zo simpel kan het zijn, het plezier is groot.  

Een week later loop ik het gebouw binnen en zie de dochter, schoonzoon en mevrouw van H. ook binnenkomen. "We zijn speciaal even terug gekomen om samen met de harp te dansen!".  In no time hebben we de sfeer weer te pakken. Zwierende rolstoelen, verbaasde, blije, ontspannen gezichten.

"Moeder krijgt hiervan weer een twinkeling in haar ogen, dat is zo fijn om te zien".

 

Evacuatie

Vandaag is dierendag. Drie maal drie is negen, ieder zingt zijn eigen lied.... laten we liedjes over dieren zingen. Niet zo makkelijk om opeens liedjes uit je mouw te schudden. Ik zag twee beren. Poesje mauw. De uil zat in de olmen. Boer wat zeg je van mijn kippen.... 

Mevrouw van D. heeft er zin in vandaag, ze zat al op me te wachten. Bij elk lied kijkt ze eerst serieus... bedenkelijk... tot dat de melodie doordringt, dan breekt een lach door en begint ze mee te zingen. Bij elk liedje gaat het zo. Heerlijk. Maar na "Boer, wat zeg je van mijn kippen", begint ze te praten. 
"Tijdens de evacuatie waren we in de achterhoek op een boerderij. Daar waren kippen. En biggetjes. En poezen. En geiten en koeien." Steeds enthousiaster begint ze te vertellen.  "ik was toen 10 jaar, in september 1944, en het was erg fijn op de boerderij. Er waren ook schapen. De wol was heel zacht. ... [ze beweegt haar vingers alsof ze de wol voelt] ... De boerin had een spinnewiel maakte de wol. De boer leerde ons melken. En we speelden met de dieren op de boerderij. Wat was dat leuk". 

We praten nog een tijd door, ook met de andere bewoners van de huiskamer. Het blijkt dat dicht bij de plek waar we nu ztten [woonzorgcentrum Vreedenhoff] vroeger ook een boerderij stond en meneer W. werkte daar mee als kind. "Dat was voor ons heel gewoon"

Ik laat ze ook de harp voelen en zelf spelen. Dan zegt mevrouw van D.: "Ga nou maar weer gewoon liedjes spelen!".  En dan klapt ze uitbundig mee op de maat. Iedere ochtend, iedere ontmoeting is anders. Als therapeutisch harpist beweeg je mee, in het moment, met wat de muziek losmaakt en de sfeer uitnodigt.

 

My Bonnie

Zodra ik de huiskamer van het woonzorgcentrum binnenkom zie ik dat de bewoners al gezellig in een kring rond de koffie tafel zitten. Ik word enthousiast begroet: "Ha, muziek! Fijn dat je er weer bent." Het valt me ook op dat in de andere hoek van de kamer een bed staat, mevrouw G. wordt op deze manier bij de activiteit betrokken. Ze ligt heel stil en ziet er kwetsbaar uit. Het gezicht smalletjes geplooid om de tandeloze mond. Ik nader haar al spelend, een zachte wiegende melodie. Speel een tijdje voor haar, de lichtblauwe ogen gaan langzaam open. Een medewerkster komt er bij zitten en pakt haar hand. 
Zo is er contact en wordt het effect van de muziek door aanraking versterkt.
Dan loop ik naar de koffietafel en we spelen en zingen en hebben plezier met de andere bewoners. Zo nu en dan draai ik de harp richtig het grote bed en zie dat ze haar ogen nog steeds open heeft, ze staan helder en kijken schuin naar boven. Vanuit het keukentje wordt er goed op gelet, we zien allemaal dat ze aanwezig is bij de muziek. 
Ik kies er voor om de Hollandse meezingers af te wisselen met zachte instrumentale, klassieke of keltische thema's  om haar te betrekken en te bedienen. Na ongeveer drie kwartier ronden we af, met de heerlijke meezinger "My Bonnie is over the Ocean".

En wat blijkt? Mevrouw G. beweegt haar mond mee op het ritme. Ze zingt het refrein mee!  Zo zie je maar, iemand kan uiterlijk, fysiek kwetsbaar zijn, maar de geest is levendig. De stralende ogen weerspiegelen dit. Zij heeft me een grote les geleerd - ga niet af op het uiterlijk! En ieder persoon maakt een ander proces door. Hoe mooi om via de muziek contact te leggen en samen plezier te maken.

 

Dat was een mooietijd!

 

Wekelijks speel ik op 5 “gesloten” huiskamers van woonzorgcentrum Vreedenhoff in Arnhem. Bewoners luisteren, zingen mee, bewegen op het ritme. Of delen een dierbare herinnering.

 

Een van de favoriete liederen is “Een karretje dat op de zandweg reed”. Voor kwetsbare mensen een zachte melodie, voor de actieveren een goede meezinger. Mevrouw H. ziet er altijd netjes uit, goed gekapt en mooie bloemetjes bloes of jurk. Haar lippen bewegen zachtjes mee op de melodie. Ik kan niet duiden of ze de text kent maar ze is actief aanwezig bij het lied. Opeens houdt ze me staande en vertelt: “Ik hou van paarden. Ik herinner me opeens de tijd uit mijn jeugd op de boerderij. Ik mocht daar soms voor de paarden zorgen. Dan tilde een knecht me op een paard. Dat vond ik echt heel erg leuk om te doen. “

 

Ik loop weer een rondje, al zingend, zodat de andere bewoners ook voelen dat ik hen zie en als ik weer in haar buurt ben vertelt ze gewoon verder:

“Ik moest zorgen dat mijn vader dat niet zag, dan werd hij boos. Wij waren daar om te werken. Ik hielp ook met het koeien melken. Allemaal met de hand, ja. En als we dan onder de koeien zaten, dan zongen we allemaal Nederlandse liedjes. Ik heb daar vrolijke herinneringen aan. Het is leuk om daaraan terug te denken. Dat doet de muziek, die brengt opeens deze mooie herinneringen terug uit mijn jeugd”

 

Mevrouw H. geniet nog na van de herinnering. Tot volgende week graag!

 

- 22 augustus 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Baby Kees ademt met de harp

 

Kees is bijna zes maanden oud en heeft het heel moeilijk met ademhalen vanwege het RS virus. Samen met zijn moeder ligt hij in het ziekenhuis in Zutphen. Ze wijkt geen moment van zijn zijde. Hij ligt aan de hartslag en ademhalingsmonitor en krijgt meerdere malen per dag zuurstof toegediend en stoombadjes om de luchtwegen weer vrij te maken. Het is heel zorgelijk, hij is te zwak om zelf te eten.

Of  ik even met de harp langs zo willen komen? Natuurlijk! Ik word opgehaald door de vader en zusje van Kees. Hij ligt te slapen op het grote bed. Ik besluit zachtjes te spelen, een wiegenliedje, op het ritme van zijn ademhaling. Hij slaapt door en ik blijf spelen. Na een aantal minuten voel ik dat het tempo

langzamer wordt. Zijn ademhaling wordt dieper. We zien dat zijn bleke snoetje meer kleur krijgt. Langzaam begint hij te bewegen, zich uit te rekken.

Wakker! De ogen zoeken de harp en hij houdt de bron van de muziek gevangen in zijn blik. Terwijl moeder hem op de arm neemt blijft hij kijken. Ik wissel de muziek, toevallig is het een kinderliedje dat ze samen ook veel zingen. Ze neemt hem tegen haar schouder aan en samen wiegen ze mee op de muziek. De oogjes knijpen samen, de mond vertrekt in een grimas… een stralende glimlach komt tevoorschijn! Moeder en baby genieten samen, van het klankenbad, het ritme, het contact.

Dan gebeurt het volgende wondertje: Kees begint te snotteren. Onder het spelen en glimlachen begint hij te pruttelen en te stromen. De subtiele trilling van de muziek resoneert met zijn kleine lichaam en zet de verstopping in zijn luchtwegen in beweging. Heerlijk, wat kan je blij zijn met gesnotter! Even geen maskertjes of stoombadjes nodig.

Vader en zusje komen binnen en zien een vrolijk tafereel. Er wordt een filmpje gemaakt. Ook nemen we een paar liedjes op met de telefoon, die kan mamma dan afspelen wanneer ze wil. ‘sAvonds stuur ik ook een paar opnames, thema’s met improvisatie, een klankenbedje om bij in slaap te vallen, wakker te worden, mee te ademen.

 

- 10 april 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opening harp studio Arpalisa

 

Twee dagen warmte gezelligheid muziek en veel interesse in de klanken van de harp. Fijn om mijn passie en kennis te kunnen delen! Therapeutische harp, geschiedenis en wereld harp muziek, yoga met de resonantie van de harp, heel divers. Dank aan iedereen die heeft meegewerkt, geluisterd, genoten, bijgedragen en graag tot ziens.

 

- 19 maart 2018

 

 

   