Arnhem, Velp, Oosterbeek, Elst, Huissen, Zevenaar

harp, harples, harpiste, festival

muziek, achtergrondmuziek, wereldmuziek, ouderen, zorg

hospice, concert, receptie, uitvaart, workshop

Biografie

  Mijn harp en ik

Vanaf mijn tiende speel ik harp. Ik heb de beginselen geleerd van Anneke van Dijkhuizen op de stedelijke muziekschool in Arnhem, kreeg vervolgens les op de pedaalharp van Manja Smits en haar toenmalige docente Stefica Suzeck. Nu heb ik af en toe les van de Schotse harpiste Cheyenne Brown, on-line bij Deborah Henson-Conant en volg iedere zomer verdiepingscursussen therapeutisch harpspel bij IHTP Europa. Daarnaast heb ik workshops Zuid Amerikaanse muziek en jazzharp gevolgd en veel samengespeeld in verschillende ensembles. Hieruit kristalliseerde zich mijn eigen stijl en divers repertoire.

 

Het improviseren heb ik geleerd van het samenspelen met vrienden, thuis, op straat, op feestjes en in diverse ensembles in Nederland en in Honduras, waar ik lang woonde. Ik speel(de) in grupo musical Rascaniguas, grupo TrovaSon, Duo Encuentros, Dos Cuerdas Ensemble, Wereldmuziekformatie Konfusion, wereldmuziek trio Moyamuna en met Monica Coronado en La Buena Nota. Momenteel speel ik met Monica onder de naam Mon&Lisa en in het kwartet TANGERE dat muziek van Hildegard von Bingen verklankt. 

 

Therapeutisch harpspel

Met de harp treed ik regelmatig op, vanaf mijn tienertijd, meestal bij feestelijke en speciale gelegenheden.
 Omdat ik de fijne warme klanken van de harp ook graag wil delen met kwetsbare mensen, begon ik in 2014 de opleiding voor therapeutisch harpspel. In 2016 heb ik mijn certificaat behaald bij het International Harp Therapy Program (IHTP) van Christina Tourin. Sindsdien ben ik teamlid en mentor bij IHTP Europa.
 Deze opleiding heeft me een nieuwe relatie met de muziek, de harp, met mij zelf en het publiek opgeleverd. Als therapeutisch harpist stem je je af met een bepaalde klankkleur op de persoon (je publiek, de gelegenheid). Je kan door de keuze van stijl, ritme, toonsoort en repertoire gericht bijdragen aan de behoeftes van dat moment:  voor bijvoorbeeld ontspanning, verwondering, vreugde of juist sereniteit. Met de harp werken in intieme setting, in een ziekenhuis, aan een sterfbed of voor mensen met vergevorderde dementie, het is heel bijzonder en dankbaar om te doen.

Sinds begn 2019 ben ik betrokken bij het project MuzIC, gericht op structureel inzetten van live muziek aan het bed op de volwassenen intensive care van ziekenhuizen. Een prachtig pioniers project van FCIC.  Binnenkort hoop ik ook op neonatologie te spelen om een bedje van klanken te maken voor kwetsbare babies.

 

Cultureel antropoloog

Naast harpiste ben ik cultureel antropoloog en actief betrokken geweest bij projecten in Latijns Amerika, vooral in de culturele sector. Ruim 20 jaar woonde en werkte in o.a. Honduras. Als kind al wilde ik de wereld verkennen en ook mooier maken. Ik koos toen voor de studie culturele antropologie. De harp reisde altijd met me mee.
De meest recente reis is onze verhuizing  naar het dorp Leuvenheim. Mijn nieuwe avontuur op deze mooie plek is  het opzetten van harpstudio Arpalisa en het ontwikkelen van nieuwe projecten.

 

Na jaren bedenken en uitvoeren van grote sociaal artistieke projecten, kies ik nu voor het tegenovergestelde: het liefst werk ik in de intimiteit van een huiskamer, zorginstelling of ziekenhuis en maak contact met kwetsbare mensen, met de harpmuziek als middel. Ook speel ik af en toe in een asielzoekerscentrum. Als harpiste stap ik binnen zonder agenda, met mijn intuïtie en ervaring en speel dan voor een persoon of groepje mensen, afstemmend op de situatie, gericht op het welzijn van de ontvanger. Er is weinig taal nodig en er ontstaat steevast een fijne uitwisseling.

 

Muziek is mij basis behoefte van de mensheid, om ons te uiten, contact te maken, gezien en gehoord te worden, gevoelens te tonen, ons thuis te voelen, te genieten, verwonderen en de samenleving steeds een beetje mooier te maken. Of juist om tijdens moeilijke momenten een uitlaatklep te hebben, connectie te voelen en vrede te ervaren. De harp als instrument is hiervoor heel geschikt en het werken met resonantie is ronduit magisch.

 

 

 

   

  Mijn harp en ik

 

Mijn harp en ik

Vanaf mijn tiende speel ik harp. Ik heb de beginselen geleerd van Anneke van Dijkhuizen op de stedelijke muziekschool in Arnhem, kreeg vervolgens les op de pedaalharp van Manja Smits en haar toenmalige docent Stefica Suzeck. Daarnaast heb ik workshops Zuid Amerikaanse muziek en jazzharp gevolgd en veel samengespeeld in verschillende ensembles. Daaruit kristalliseerde zich mijn eigen stijl en divers repertoire.

 

Het improviseren heb ik geleerd van het samenspelen met vrienden, thuis, op straat, op feestjes en in diverse ensembles in Nederland en in Honduras, waar ik lang woonde. Ik speel(de) in grupo musical Rascaniguas, grupo TrovaSon, Duo Encuentros, Dos Cuerdas Ensemble, Wereldmuziekformatie Konfusion en met Monica Coronado en La Buena Nota.

 

Therapeutisch harpspel

Met de harp treed ik regelmatig op, vanaf mijn tienertijd, meestal bij feestelijke en speciale gelegenheden. Omdat ik de fijne warme klanken van de harp ook graag wil delen met kwetsbare mensen, doe ik sinds september 2014 de opleiding voor therapeutisch harpspel. Dit heeft me een nieuwe relatie met de muziek, de harp zelf en het publiek opgeleverd. Als therapeutisch harpist stem je je af met een bepaalde klankkleur op de persoon (je publiek, de gelegenheid). Je kan door de keuze van repertoire gericht bijdragen aan de behoeftes van dat moment:  op bijvoorbeeld ontspanning, verwondering, feestvreugde of sereniteit.

 

Cultureel antropoloog

Naast harpiste ben ik cultureel antropoloog en betrokken bij projecten in Zuid Amerika, vooral in de culturele sector. Als kind al wilde ik de wereld verkennen en ook mooier maken. Ik koos toen voor de studie culturele antropologie. De harp reisde met me mee.

Na jaren bedenken en uitvoeren van grote sociaal artistieke projecten, kies ik nu voor het tegenovergestelde: het liefst werk ik in de intimiteit van een zorginstelling of ziekenhuis en maak contact met kwetsbare mensen, met de harpmuziek als middel. Ook speel ik wekelijks in een asielzoekerscentrum. Als harpiste stap ik binnen zonder agenda, maar met mijn intuïtie en ervaring en speel dan voor een persoon of groepje mensen, afstemmend op de situatie, gericht op het welzijn van de ontvanger. Er is weinig taal nodig en er ontstaat steevast een fijne uitwisseling.

 

Kunst en cultuur zijn voor mij basis behoeftes van de mensheid, om ons te uiten, contact te maken, gezien en gehoord te worden, gevoelens te tonen, ons thuis te voelen, te genieten, verwonderen en de samenleving steeds een beetje mooier te maken. Of juist om tijdens moeilijke momenten een uitlaatklep te hebben, connectie te voelen en vrede te ervaren.